Już po samych zdjęciach widać, że przepis na mięsne babeczki jest mojego wykonania – Maciek. Już tylko standardowo wspomnę o tym, że jestem wielkim fanem mięsa i owszem zjem posiłek który go nie zawiera, aczkolwiek nie zaspokoi on mojego głodu.
Przy tworzeniu tego wpisu mieliśmy z Magdą mały konflikt, gdyż ona uważa, że to powinna być kategoria obiadowa a bo to dużo mięsa i że żaden rozsądny człowiek nie będzie jadł takiego śniadania, ja natomiast przypisałbym go do kategorii śniadaniowej bo dla odmiany uważam że jak zaczynać dzień od posiłku to tylko takiego który da nam porządnego kopa. Jak by nie patrzeć jest to posiłek, który na bank da Wam duuuużo energii, niezależnie o jakiej porze dnia będzie spożywany. Jest stworzony przez fana mięsa ale tak naprawdę uważam, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie i mam nadzieję, że zostanie przez Was doceniony. Połączenie smaków jest super i szczerze polecam je spróbować.
Składniki na 4 mięsne babeczki:
- 0,5 kg mięsa mielonego (my użyliśmy łopatki, ale każde inne również się nada)
- 1 pomidor
- 1 duża kulka sera mozarella
- garść startego sera typu cheddar
- 4 jajka
- 4 plastry bekonu
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
Przepis jest dość szybki w wykonaniu więc spokojnie możemy zacząć od rozgrzania piekarnika do temperatury 200°C
W międzyczasie w misce łączymy mięso mielone wraz z natką pietruszki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Do małych form do pieczenia wkładamy mięso i ugniatamy w środku tak, aby zakryło dno i boki form.
Do środka układamy kolejno plaster pomidora, plaster sera mozarella, na to wbijamy jajko (tutaj mała podpowiedź jeżeli zależy Wam na tym aby wszystko ładnie wyglądało warto wbijać jajko do małej miseczki a następnie przelewać do babeczki) na to sypiemy odrobinę startego sera cheddar i całość przykrywamy plastrem bekonu.
Tak przygotowane babeczki pieczemy z termoobiegiem przez ok 40 minut.
Przed podaniem można opcjonalnie posypać szczypiorem.
!!!