Zanim zaczęliśmy prowadzić blog kulinarny bardzo często zdarzało się tak, że posiłki jedliśmy w biegu. Oczywiście staraliśmy się, żeby dania nie były monotonne, bo po pierwsze lubimy z Magdą jeść 😉 , a po drugie staramy się aby nasza mała M. poznawała nowe smaki.
Osobiście bardzo lubię gotować dla naszej rodzinki, lubię widzieć uśmiech na twarzy Magdy i córci gdy wcinają coś co im przygotowałem. Od kiedy zaczęliśmy prowadzić blog, zdecydowanie większą uwagę skupiliśmy na tym jak dania wyglądają na talerzu bo w pierwszej kolejności przecież je się oczami. Zmieniło się też w nas to, że już praktycznie nie jadamy obiadów na kanapie przed telewizorem tylko siadamy razem przy stole. Wspólny posiłek to również moment kiedy możemy spokojnie porozmawiać, dodatkowo udaje nam się wycisnąć od małej sprawozdanie z przedszkola, kto był grzeczny kto nie i tego typu ciekawostki. Możemy również ustalić jaki będzie dalszy plan dnia i omówić nasze bieżące sprawy.
Wracając do tematu – ostatnio udało mi się wywołać wspomniany wyżej uśmiech na twarzach moich dziewczyn podsuwając im pod nos te oto pyszne sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem i serem feta. Maja zjadła całe 3 sztuki a to naprawdę był z jej strony wielki wyczyn. Magda zabroniła mi wspomnieć ile sztuk ich zjadła ale wspomnę tylko, że pozostały mi 3 /prosta matematyka/ 😉 Tak czy siak bardzo dobrze to o nich świadczy!
Składniki 12 sztuk:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 średniej wielkości cebula
- oliwa
- sól i pieprz
- 1 i 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- masło do wysmarowania blaszki
- 1 opakowanie sera typu feta
- 20 oliwek
- 3 średniej wielkości pomidory
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 jajko
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka i cebuli w drobną kostkę.
Kurczaka z cebulą smażymy na oliwie do momentu uzyskania rumianego koloru.
W międzyczasie z pomidorów pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy je w drobną kostkę.
Ser feta w rękach rozrywamy na małe kawałeczki a oliwki kroimy w plasterki.
Pomidory, oliwki i ser łączymy w misce doprawiając całość ziołami na koniec dodając ostudzonego kurczaka z cebulą.
Blaszkę na 12 muffinów dokładnie smarujemy masłem.
Płat ciasta francuskiego najpierw przecinamy na pół, następnie każdą z połówek również przecinamy na pół i tak do uzyskania 8 części. Połowę drugiego płata ciasta też tak kroimy aby uzyskać kolejne 4 kawałki ciasta co w sumie da nam 12 tej samej wielkości kawałków.
Każdy z kawałków ciasta umieszczamy w formie na muffinki tworząc 'sakiewkę’ którą napełniamy naszym wcześniej przygotowanym farszem.
Każdą z sakiewek łapiemy za rogi i sklejamy na środku.
Następnie całość smarujemy białkiem z kurzego jaja aby ładnie się zarumieniły.
Całość pieczemy w 200°C przez 30-35 min do momentu uzyskania rumianego koloru*
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem i serem feta to idealny pomysł na obiad, przekąskę a także na imprezę, bo wiecie jak jest, razem smakuje lepiej 😉
Dodatkowo pamiętajcie, że pozostałe pół ciasta nie może się zmarnować dlatego polecamy Wam przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego z owocami.
*Pod koniec pieczenia warto obserwować czy sakiewki się ładnie rumienią, czy przypadkiem nie przypalają gdyż niestety każdy piekarnik pracuje troszkę inaczej.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Coca-Cola