Roladki z cukinii w sosie pomidorowym to już czwarty i ostatni z serii 'cukiniowych’ wpisów z ostatnich kilku dni. Fani cukinii łączmy się! 😉 Podsumowując ostatni tydzień : Wołowina z cukinią i brokułami w stylu azjatyckim jest idealnym pomysłem na ciekawy obiad. Muffinki z cukinii z nutą pomarańczową stały się hitem w naszym domu jeżeli chodzi o słodkie wypieki, a prawdziwym hitem internetu okazał się przepis na serowe kotleciki z cukinii, który był wielokrotnie udostępniany na FB nie tylko przez osoby nas obserwujące ale również przez inne portale kulinarne 😀 Teraz czekamy na Wasz odzew czy smakował Wam przepis na roladki z cukinii w sosie pomidorowym – testujcie, gotujcie, oceniajcie czekamy na Wasze komentarze. Który z tych przepisów jest Waszym cukiniowym faworytem?
Składniki:
Roladki /8 sztuk/:
- 400 g ulubionego makaronu
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 łyżki oliwy
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 1 kula sera mozzarella
- 8 listków bazylii
- sól i pieprz
- wykałaczki
Sos:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
- 3 łyżki sera typu parmezan
Zaczynamy od pocięcia cukinii w podłużne plastry grubości ok 5mm.
Następnie podsmażamy plastry cukinii na oliwie aż zmiękną i nabiorą rumianego koloru.
W międzyczasie zabieramy się do przygotowania sosu. W średniej wielkości rondelku podsmażamy na oliwie drobno posiekany czosnek przez ok 1 min.
Po tym czasie dodajemy pomidory, bazylię, zioła, cukier i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Gotujemy sos na małym ogniu przez ok 5 min.
Po zdjęciu plastrów cukinii z ognia i doprawiamy je delikatnie solą i pieprzem.
Zwijamy nasze roladki kolejno układając na nich plaster szynki parmeńskiej, listek bazylii i plaster sera mozzarella na koniec spinamy roladkę wykałaczką.
Do żaroodpornego naczynia przelewamy nasz sos pomidorowy, dokładamy nasze roladki i całość posypujemy tartym serem typu parmezan.
Danie pieczemy w 200°C przez ok 15 min.
W międzyczasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu w wersji al dente.
Podajemy z gorącym makaronem.
Pyszności! Sezon na cukinie tez jest u nas w domku
w takim razie koniecznie wypróbuj ten przepis 🙂