Serowe kotleciki z cukinii – czyli czerpiemy z sezonu na cukinie garściami, wymyślając coraz to nowe przepisy z jej użyciem. Nie wiem jak Wy ale cukinie mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację /pisząc te słowa Maciej rzucił komentarz, że nie tylko cukinię… Przemilczę to a baterie z wagi po prostu usunę 😜/ wracając do tematu po prostu ją wcinam w każdej postaci. Jest lekka, zdrowa i smaczna. W dodatku można z niej zrobić praktycznie wszystko. Ten przepis napewno przypadnie Wam do gustu, bo nawet Maciek go pochwalił, a serowe kotleciki z cukinii wcinał najpierw na obiad a pózniej na zimno na kolację. Placuszki z cukinii na słodko już były, teraz przyszła pora na serową rewolucję 😉
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 1/2 szkl parmezanu
- 3/4 szkl bułki tartej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- płatki chilli
- szczypta gałki muszkatołowej
- sol i pieprz
- oliwa
Zaczynamy od star ia cukini na dużych oczkach. Odsączamy nadmiar soku z cukinii w sitku bądź odcinamy za pomocą ścierki.
W dużej misce łączymy wszystkie składniki oprócz oliwy tak jak przy robieniu tradycyjnych mielonych.
Doprawiamy całość ww. przyprawami według uznania.
Z podanych proporcji wyjdzie nam 10 sztuk średniej wielkości placuszków.
Smażymy każdy z kotlcików na złoty kolor ok 4 min na każdej stronie.
pychotka!!
🙂
Jakie to sa platki paprykowe? I jaka dodac ich ilosc? Pozdrawiam
Mój błąd, są to płatki chilli. Są dość ostre dlatego bezpieczną proporcją będzie szczypta natomiast jest to już kwestią smaku 🙂
Dziekuje za odpowiedz:) napewno wyprobuje:)
Będę dzisiaj robić. Chce upiec zamiast smażyć. Mam nadzieje ze tym nic nie popsuje.
Daj znać jak wyszły 🙂