Sezon na szparagi jak najbardziej trwa, pamiętajmy jednak, że jest dość krótki i już z końcem czerwca będzie ich w sklepach o wiele mniej. Te bogate w mnóstwo witamin warzywa nie tylko są bardzo zdrowe ale również po prostu przepyszne i ciężko jest się im oprzeć 😀 Na śniadanie, obiad, kolację czy przekąskę taką jaką tu prezentujemy nadają się wprost idealnie. Ten mega prosty przepis na szparagi w cieście francuskim w przyrządzeniu udaje się zawsze. Na pewno przypadnie Wam do gustu a do tego zachwyci wyglądem 🙂 Czyż nie są urocze i apetyczne? 😉
Składniki na szparagi w cieście francuskim:
- szparagi
- ciasto francuskie
- jajko
- sezam
- parmezan
Przed przygotowaniem szparagów należy je umyć, odłamać dolną część i następnie obrać.
Następnie wzdłuż ciasta wycinamy długie paski o grubości ok 5 mm.
Każdy ze szparagów owijamy dookoła ciastem aż po sam czubek.
Układamy zawijaski na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozmieszanym jajkiem posypując je na koniec sezamem.
Pieczemy je w 200° przez 20 min.
Przed podaniem posypujemy serem.
Jutro jemy szparagi w cieście francuskim
suuper – koniecznie wrzuć do nas fotkę 😀