Czy wyobrażacie sobie, że odkąd zaczęliśmy prowadzić bloga rzadko kiedy mamy okazję zjeść to samo danie więcej niż raz np. na 2-3 miesiące. Niektóre nasze propozycje przepisów tak mi smakują, że mogłabym jeść jedno danie przez cały tydzień. Niestety zdaję sobie sprawę, że czekacie z niecierpliwością na kolejne przepisy dlatego nie pozwalam sobie na takie zachcianki 😉 Wciąż testujemy kolejne nowości i nie ma czasu na powtórki – och jakie biedne jest życie blogera kulinarnego tylko je i je… 😉 A tak poważnie mówiąc uwielbiamy to co robimy i tworzymy na naszym blogu, szczerze!
Polędwiczki wieprzowe można przygotowywać na milion sposobów – my wybieramy te szybkie tzn. smaczne i szybkie oczywiście 😉 Wcześniej pokazaliśmy Wam nasz sposób na polędwiczki w sosie pomidorowym – teraz czas na pieczoną wersję w rewelacyjnym sosie! Koniecznie musicie tego spróbować 😀
Składniki na polędwiczka wieprzowa w sosie:
- polędwiczka wieprzowa średniej wielkości
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
- 250 g konfitury/dżemu śliwkowego
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
Zaczynamy od natarcia polędwiczki oliwą i przyprawami. Wstawiamy ją do pieca nagrzanego do 240° /zapiekanie/ na 10 min.
W międzyczasie przygotowujemy sos. W garnuszku łączymy dżem wraz z musztardą i podgrzewamy ok 5 min.
Po upływie czasu pieczenia smarujemy mięso połową otrzymanego sosu /drugą połowę zachowujemy do podania/.
Wkładamy polędwiczkę na kolejne 10 min do pieca i obserwujemy aby się nie przypaliła.
Mięso powinno osiągną temperaturę ok 65° i pod przykryciem pozwólmy mu odpocząć jakieś 5-7 min.
Podajemy z gorącym sosem.
Palce lizać
zdecydowanie 😉
Cudowna. Jeszcze nigdy nie udało mi się osiągnąć takiej konsystencji mięsa. Cudownie miękka i soczysta. To kolejny przepis, który wypróbowałam z tej strony i jeszcze żaden mnie nie zawiódł.
Bardzo nam miło jest czytać takie komentarze. Dziękujemy i zapraszamy po więcej przepisów 🙂