Gofry – bita śmietana, owoce, bakalie, czekolada… nie tym razem 🙂 A myślałam, że gofrownica będzie nam służyć tylko do przepisów na słodko 😉 Przepyszne gofry ziemniaczane idealne na lunch bądź kolację – dosłownie zakochałam się w tym przepisie. Serwowane na ciepło powalają 😉 Taki za mnie łakomczuch, że specjalnie teraz robię obiad z nadwyżka ziemniaczków aby wieczorkiem na kolacje zaserwować sobie to cudo.
Składniki:
- 2 szkl puree z ziemniaków /najlepiej z poprzedniego dnia/
- 2 jajka
- 1/2 szkl poszatkowanej w kostkę cebuli
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1/4 szkl mąki
- sól i pieprz
W niedużym garnuszku roztapiamy masło i dusimy posiekany czosnek z cebulą aż zmiękną.
W misce łączymy puree, jajka, mąkę, cebulę i doprawiamy obficie przyprawami.
Przekładamy odpowiednią ilość masy ziemniaczanej do rozgrzanej gofrownicy na ok. 5-7 min. do uzyskania złotego koloru.
Pycha!
super!! 🙂
Takie ziemniaki to ja rozumiem!
😉
zrobię takie sama jak mi ziemniaki zostaną z obiadu :>
koniecznie, daj znać jak Ci wyszły 🙂