To ciasto z wiśniami i migdałami wymiata – poważnie.
Quentin Tarantino? Nie, to tylko ja testująca opcję programu 😉 Uczę się i próbuję… wersja wpisu – eksperymentalna 😉 Mam do Was wszystkich ogromną prośbę o opinię. To niekoniecznie musi być opinia dotycząca mojego filmu ;p natomiast interesuje mnie Wasza opinia dotycząca przepisów przekazanych w formie takich krótkich filmików. Lubicie? Czy są Waszym zdaniem łatwiejsze w odbiorze od tych które się czyta? Próbować dalej? No dobra napiszcie też co sądzicie o tym powyżej – tylko please nie skreślajcie mnie tak od razu! Poprawię się I PROMISE <3 I miejcie proszę na uwadze fakt, że bardzo słabo znoszę krytykę i w razie fali hejtu jeszcze zjem to ciasto sama w całości… 😉
Opinie, porady i wskazówki zostawiajcie w komentarzu 🙂
Dodatkowo poniżej przedstawiamy Wam ten odjechany przepis w tradycyjnej wersji.
Składniki:
- 120 g masła /w pokojowej temperaturze/
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 250g mrożonych wiśni
- 1/2 szkl. płatków migdałowych
W miseczce łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Za pomocą robota kuchennego/miksera ucieramy masło z cukrem na gładką masę.
Do masy pojedynczo dodajemy jajka, następnie ekstrakt i mąkę.
Gdy składniki równomiernie nam się połączą przekładamy ciasto do formy wysmarowanej masłem.
Z wierzchu układamy wiśnie i posypujemy całość płatkami migdałów.
Pieczemy w 180° przez 45 minut.
Zdecydowanie najlepiej smakuje na ciepło z bitą śmietaną.
*Ciasto zostało wykonane przy użyciu przepisu Marthy Stewart
Taki pyszny wpis na dzień Kobiet
Fajny filmik ale powinnaś w nim być albo chociaż podkład głosowy. A ciasto wygląda super 🙂
Mówisz, że ładnie na filmach wychodzę? 😉
No pewnie, kamera Cię kocha 🙂
<3
Tylko co z tymi wiśniami j migdałami? Jakoś w przepisie tradycyjnym nie mogłam znaleźć informacji. Także nie ma podanej wielkości formy jakiej należy użyć.
Już opis uzupełniony – dziękuję za czujność 🙂