Tłusty czwartek już za dwa dni! Obchodzicie go czy nie ale każda okazja jest dobrą okazją aby skonsumować smakowitego pączusia bez kitrania się po kątach- nie sądzicie? 😉 Zazwyczaj odmawiam sobie tego typu deserów/przekąsek gdyż no niestety w te partie ciała w które bym wolała aby szło niestety nie idzie 😉 Ale zbliżający się czwartek jest tym dniem w roku w którym kalorii ani zjedzonych sztuk po prostu nie liczę ;P
Poniżej przedstawiamy Wam przepis na przepyszne mini pączki na jeden kęs 🙂 Pamiętajcie, że mini pączki nie liczą się jako 1 tylko 1/4 normalnego pączka ;P
Składniki na mini pączki:
ciasto:
- 2 szkl mąki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1 szkl mleka
- 1 jajko
- olej do smażenia
lukier:
- 1 szkl cukru pudru
- 1 płaska łyżka ekstraktu migdałowego
- woda
CIASTO:
Zaczynamy od połączenia mleka i jajka w małej miseczce.
W drugiej większej misce bądź w robocie kuchennym łączymy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
Do suchych składników dodajemy wymieszane mleko z jajkiem i mieszamy aby troszkę się połączyło.
Następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Rozgrzewamy olej /min.3 cm od dna naczynia/ do uzyskania wysokiej temperatury. Pamietajmy, że pączki wrzucamy dopiero na rozgrzany olej.
Przy użyciu dwóch łyżek stołowych tworzymy kulki/pączki, które wrzucamy na rozgrzany olej.
Pączki smażymy przez 2-3 min bądź do momentu aż zbrązowieją.
P wyłowieniu układamy jej na ręczniku papierowym położonym na kratce aby ostudzić i odsączyć je od nadmiaru tłuszczu.
Następnie polewamy je lukrem.
LUKIER:
Zaczynamy od połączenia cukru z ekstraktem.
Następnie powoli łyżeczkami dolewamy wodę do uzyskania idealnej konsystencji. Test łyżki: lukier ma ściekać z przechylonej łyżki powoli, jeżeli spływa od razu dodaj cukru – jeżeli nie chce spłynąć dodaj wody 😉
Wyglądają super. Ja widzę że są bez nadzienia więc kalorie w ogóle się nie liczą, zero ;))
grunt to fit pączki :p
Pychotka
😀