Sezon na dynię w pełni i w każdym miejscu w domu można u nas spotkać dyniowe ozdoby. Te piękne pomarańczowe i żółte a niekiedy nawet zielonkawe kolory nadają w domu niesamowicie jesienny i przyjazny dla oka klimat. Jednak aby nic się nie zmarnowało bo i szkoda tak cudnego owocu, zjadamy raz po raz nasze przepiękne dekoracje 😉 Pamiętajcie również o pestkach one przecież też nie mogą się zmarnować! Przepis na farfalle z dynią może nie należy do tych najszybszych, ale efekt końcowy jest zniewalający 🙂
Składniki:
- dynia /po pokrojeniu w kawałki ok 3 szkl./
- oliwa
- sól i pieprz
- 2 łyżki miodu
- pół opakowania makaronu /my wybraliśmy pełnoziarnisty farfalle/
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szkl. prażonych orzechów włoskich
- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szkl. sera typu parmezan
Zaczynamy od przygotowania dyni. Dynię wydrążamy usuwając pestki. Kroimy ją na ósemki po czym usuwamy skórę. Kroimy ją w ok 2cm kostki.
Pokrojoną w kostki dynię łączymy z ok. 3 łyżkami oliwy, szczyptą soli i miodem.
Dynię pieczemy w 210°C przez około 45 min.
W międzyczasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Odsączając makaron zachowajmy 1/2 szklanki wody.
Na rozgrzanej z oliwą patelni smażymy przez moment przeciśnięty przez praskę czosnek po czym dodajemy orzechy i upieczoną dynię.
Mieszamy nasz makaron z wodą, pietruszką i parmezanem.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem po czym mieszamy z dynią i orzechami.
W makaronach jesteście mocni i coraz lepsi! 😉
Staramy się 😉