Jesienna aura zmienia diametralnie zapotrzebowanie na inne smaki w naszych kubeczkach smakowych 🙂 Oprócz wieczornej herbatki z cytrynką przychodzi czas na typowo kojarzące mi się z jesienią ciasto marchewkowe. Puszyste, wilgotne i z wyjątkowo bogatym zapachem cynamonu i piernika… mniaaaam.
Przepis nie jest mojego autorstwa bo dostałam go od koleżanki z którą zajadałyśmy się nim jako brzuchate przyszłe mamuśki. Lekko go przerobiłam pod swoje upodobania i oto powstało, najpyszniejsze ciasto jesienno-zimowe które zapewne będzie mi towarzyszyć aż do wiosny. Tak dokładnie – jesienno-zimowe bo taki smak zimą też idealnie pasuje z resztą sami się przekonajcie 🙂 Czekamy na komentarze! Podzielcie się z nami Waszą opinią!
Składniki:
- 2/3 szt. marchewki /2 szklanki starkowanej/
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 szkl. cukru /z brązowym wyjdzie jeszcze lepsze/
- 4 jajka
- 1 szkl. oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
- 150 g serka śmietankowego /kanapkowego/
- 1 1/2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
Marchewkę tarkujemy na tarce o małych oczkach tak aby wyszły nam 2 szklanki.
W misce ucieramy jajka z cukrem i ekstraktem z wanilii do uzyskania puszystej masy.
Ciągle mieszając dodajemy powoli olej.
Następnie dodajemy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Gdy cała masa nabierze jednolitej konsystencji dodajemy cynamon, przyprawę do piernika oraz marchewkę.
Całą masę wlewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180c przez 50 min z teremoobiegiem.
Puszystą polewę przygotowujemy miksując wszystkie składniki – pamiętajcie aby ją rozprowadzić dopiero po ostygnięciu ciasta 😉
Ależ apetycznie wygląda!!
a do tego jak smakuje… mmmmm 🙂
Chcę zrobić to ciacho jednak mam obawy co do tej polewy z serka, jak smakuje…???
Pyszna, delikatna, kremowa konsystencja o delikatnym miodowym posmaku – z ciastem komponuje się idealnie 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂 na weekend zrobię bo teście przyjeżdżaja! 🙂 pozdrawiam serdecznie
na jakie wymiary blaszki jest to przepis?
28×24 cm 🙂
Z chęcią zrobiłabym to ciasto, ale mam w domu alergika, przez co muszę zrezygnować z cynamonu i przyprawy do piernika Poleciłabyś mi jakieś zamienniki tych produktów?
Szczerze mówiąc ciężka sprawa, według mnie ciężko jest zastąpić cynamon ale sama w sobie przyprawa piernikowa ma w składzie cynamon, imbir, kakao, ziele angielskie i kolendrę a niektóre mają anyż. Ja natomiast dodałabym ekstraktu z migdałów dla uzyskania zupełnie innego smaku 🙂
Hej:) czy ciasto wyjdzie bez sody? Bardzo proszę o odpowiedź
Myślę, że powinno 🙂
Bardzo dziękuję 🙂 jak zwykle zapomniałam czegoś kupić a mój maluch chory więc musimy sobie poradzić z tym co mamy☺
Tak to już czasem bywa 🙂
Marchewkowiec, to ulubione ciasto mojego męża 🙂
Może przy okazji jego imienin, które są za 2 tygodnie zrobię z tego przepisu… 🙂
Obłędnie wygląda!
To będzie pierwsze ciasto jakie upiekę
Jakiego oleju użyłas?
Może być kokosowy?
Super! Może być kokosowy, daj nam znać jak wyszło 🙂
Dam znać 🙂
A mąkę pszenną jaką inną można zastąpić?
np. tortową 🙂