Kochamy polską kuchnię, pierożki, gołąbki, bigos i co jakiś czas na stole musi lądować tradycyjny schabowy. Musi i kropka, najlepiej podany z ziemniaczkami puree i mizerią. Czy zalatuje nudą? Może i tak, ale tylko jak jesz go częściej niż raz na dwa tygodnie 🙂 Dlatego gdy masz już w lodówce schabik bądź zamierzasz go kupić, niech twoja twórczość kulinarna związana z tą częścią mięsa nie kończy się na tym tradycyjnym kotlecie! Schab z cukinią smakuje wyśmienicie! A po jeszcze inne wariacje ze schabu zajrzyj TU i TU 🙂
Składniki:
- 5-6 plastrów schabu
- 1 mała cukinia
- 3 łyżki mąki
- 5 łyżek sera typu parmezan
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 średnia czerwona cebula
- 1/2 szklanki wody
- olej
Zaczynamy od przygotowania panierki. W miseczce łączymy mąkę, połowę przygotowanego sera, koperek, pieprz i sól.
Umyte wcześniej plastry mięsa obtaczamy w panierce i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Kroimy cebulkę w krążki i układamy je na zarumienionym mięsie. Do patelni dodajemy wodę i dusimy całość pod przykryciem przez 10 min.
W międzyczasie kroimy w krążki cukinię.
Następnie po upływie 10 min. układamy cukinię na mięsie z cebulką, posypujemy serem i papryką.
Pozostałą cukinię możemy również umieścić na patelni jako dodatek do dania.
Całość przykrywamy i dusimy kolejne 10 min. do momentu zmiękczenia cukinii.
Nie lubię schabowego ale ten wygląda całkiem spoko 🙂
To jest odmieniony schabowy! Koniecznie musisz spróbować!