Przekąski, startery, zagryzki, niezależnie od nazwy są podstawą imprez. Śledziki, ogóreczki, koreczki i inne cudeńka, nieważne czy jest to impreza z trunkami czy bez, każdy lubi jak na stole jest coś co można skubnąć na raz. Są również niezastąpione w oczekiwaniu na danie główne, choć czasem zbyt duża ich ilość powoduje że brakuje nam miejsca w brzuchu na później serwowane potrawy. Twisterki z serem i pietruszką uwielbiamy!
Gdy tylko organizujemy jakieś spotkanie bądź jesteśmy gdzieś zaproszeni – ulubioną przestrzenią do spędzania czasu jest miejsce przy stole, bądź ewentualnie wokół niego. Nie jest rzeczą ważną czy stoi jedno ciasto czy stół jest zastawiony po brzegi my i tak trzymamy dość bliską odległość. Możecie spytać: Ale dlaczego? Czy przychodzicie zaproszeni tylko na darmowe jedzenie? Cóż za egoizm! Odpowiadamy wszystkim – Nie, nie dlatego! Przekąski i inne dania trzymają gości przy stole, a co za tym idzie rozmowom nie ma końca.
Przy stole ludzie się rozluźniają, otwierają i opowiadają przeróżne ciekawe historie, w międzyczasie podjadając serwowane smakołyki. Doskonale sprawdziliśmy tą teorię na ostatnim rodzinnym spotkaniu przy którym większość czasu wszyscy spędzili przy naszym kuchennym blacie gdzie stało jedzenie/btw stół jest w planach/ ! Mało kto wybierał inne miejsce w domu 🙂 A osoby palące szybko wracały z przysłowiowego „dymka”.
Wracając do tytułu wpisu, przedstawiamy Wam mega przepis na ekspresową i oczywiście przepyszną przystawkę która zniknęła ze stołu w mgnieniu oka podczas w/w imprezy a o której przepis wszyscy nas wypytują!!!
Składniki na twisterki z serem i pietruszką:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- garść poszatkowanej natki pietruszki
- pół poszatkowanej drobno cebulki
- szczypta kminku
- garść starkowanego sera typu Gouda
- sól
W małej miseczce łączymy jajko, wodę i musztardę.
W drugiej misce połącz cebulkę, pietruszkę, kminek i sól.
Rozmrożone ciasto francuskie przekrój wzdłuż aby otrzymać 2 wąskie i długie pasy ciasta.
Jedną ze stron posmaruj wymieszanym jajkiem z musztardą po czym posyp wcześniej zrobionym mixem z pietruszką oraz serem.
Tak przygotowany kawałek przykrywamy drugim pasem ciasta i przyciskamy – możemy do tego użyć wałka.
Kroimy ciasto w cienkie ok 1,5-2 cm paski. Każdy pasek ciasta z osobna skręcamy 3 krotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy aby przy układaniu docisnąć końce ciasta do blaszki.
tak skręcone twisterki pieczemy w 180C przez ok 20 min. Pamiętajcie, ze po wyciągnięciu z pieca muszą ostygnąć aby stwardnieć. Nie zdejmujcie ich od razu z blaszki!
musi być pyszne, widzę też cebulę, a co z serem?
też posypujesz ;P
Potwierdzam, są mistrzowskie! Był tam taki intrygujący posmak i teraz wiem że to musztarda 😀
Jeśli zamiast mixu z pietruszki dodam przesmażone starte pieczarki, to będzie ok?
Obawiam się, że pomysł z pieczarkami nie wypali chociaż brzmi kusząco :p Jest duża szansa, że świderki się rozlecą przy skręcaniu 🙁
Zaryzykowalam, wyszly pyszne! Zniknely w 5minut:)
Jeeej <3 W takim razie też spróbujemy 😀