Fazy na pomidory ciąg dalszy. Czy zauważyliście, że to już następne danie z kolei które jest z pomidorami? A może nie zauważyliście i nie powinnam wspominać…. 😛 Tak czy siak przedstawiamy Wam tylko sprawdzone i te smaczne przepisy /tzn. nam smakujące/ więc mamy nadzieję, że i tym razem to danie przypadnie Wam do gustu. Polędwiczki w sosie pomidorowym są mega proste i mega szybkie. Nie wiem jak Wam ale jak do tej pory to polędwiczki kojarzyły mi się tylko z gulaszem a teraz na jakiś czas już o nim zapomnę 🙂
Składniki na polędwiczki w sosie pomidorowym:
- średnia polędwiczka wieprzowa
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- puszka krojonych pomidorów
- suszone oregano
- sól i pieprz ziołowy
- 1 łyżeczka cukru
- parmezan do posypania
Polędwiczkę kroimy w plastry szerokości 1 cm po czym każdy rozpłaszczamy ręką. Przyprawiamy mięso solą i pieprzem /+ulubione przyprawy/. Na rozgrzaną patelnię z oliwą dorzucamy drobno posiekany czosnek i chwilkę podsmażamy /uważajmy aby się nie przypalił/, po czym obsmażamy nasze mięso z obu stron na rumiany kolor.
Gdy mięso się zarumieni dodajemy pomidory z puszki, oregano i cukier. Całość przykrywamy i dusimy ok 10min. Doprawiamy do smaku. Podane już na talerzu posypujemy parmezanem. Do tego typu dania idealne będą młode ziemniaki.
Ale pyszności! 🙂