Jak w każdy weekend w naszym domku zaczynamy dzień od porządnego śniadanka. Jako, że w tygodniu przy porannym zamieszaniu, gdy szykujemy się do pracy niestety nie ma czasu na przygotowanie i spożywanie wspólnego posiłku, w każdą sobotę i niedzielę staramy się to nadrobić. Zazwyczaj przygotowaniem zajmuję się ja, podczas gdy Magda krząta się po domu przygotowując stół. To znaczy przygotowuje miejsce do spożywania posiłku, gdyż jesteśmy dosyć świeżo po przeprowadzce i stołu jeszcze się niestety nie dorobiliśmy. Tym razem wpadłem na pomysł żeby zrobić grillowane szparagi na śniadanie a z racji tego, że jestem mięsożercą postanowiłem owinąć je boczusiem. Do tego były tosty z grillowanym szczypiorem, którego smak nas zachwycił, oraz ugotowane idealnie na miękko jajko. A to wszystko dzięki warsztatom kulinarnym na których byliśmy jakiś czas temu (klik).
Do przygotowania takiego śniadanka potrzebujemy:
- pęczek szparagów
- cienko krojony boczek
- pęczek szczypioru
- jajka
- oliwa
- chleb tostowy (bądź inne pieczywo wedle uznania)
- sól
Jeżeli do szparagów decydujecie się na jajko z lekko rozpływającym się żółtkiem zacznijcie od wstawienia w garnuszku wody gdyż to jest najdłuższa część przygotowania tego posiłku.
Przed przygotowaniem szparagów należy je umyć, odłamać dolną część i następnie obrać . Następnie 3-4 sztuki szparagów zawijamy w 2 plastry boczku w zależności od ich grubości i grillujemy całe zawiniątko na patelni po 4 min z każdej strony.
W międzyczasie na drugiej patelni grillujemy nasz oblany oliwą szczypior /wrzucamy go w całości nie krojąc na mniejsze części/ na koniec posypując go solą – pamiętajmy że szczypior robi się szybko i uważajmy aby go nie przypalić.
Do wrzątku wkładamy delikatnie łyżkaą nasze jajko /ważne żeby były w temperaturze pokojowej/ i ze stoperem w ręku gotujemy przez 5,35 min po czym wkładamy je do zimnej wody.
W międzyczasie pieczemy tosty w tosterze.
Wszystkie przygotowane składniki w sposób podany powyżej układamy na talerzu i gotowe 🙂
Boskie fotki!!!
Pysznie wygląda to śniadanko 🙂
Super!!!
uwielbiam szparagi! podoba mi się nowy wygląd strony 🙂
dziękujemy <3 🙂 nam też się podoba :p
wygląda pysznie, uwielbiam szparagi!
No proszę. Autor plus 5.
Bardzo dobrze i rzeczowo podjęty temat, ale to oczywiście tylko moje
zdanie.