Choć mój M nie jest fanem cukinii i gdy pierwszy raz usłyszał, że na obiad jest faszerowana zapiekana cukinia i do tego jeszcze kuskusem to jego mina mówiła wyraźne – NIE! Wszystko zmieniło się po pierwszym kęsie, teraz już odważniej podchodzi do tematu tego warzywa. Ja osobiście jestem jej wielką fanką i smakuje mi w każdym wydaniu. Taka jest prawda, że nie każdemu odpowiada smak cukinii jednak przy odpowiednim przygotowaniu można przekonać do niej prawie każdego.
Składniki /2 porcje/:
- 2 cukinie
- 1/4 szklanki kuskusu
- 100g szynki
- 1/2 cebuli
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- odrobina soku z cytryny
- parmezan
- pieprz cayenne
- sól
- oliwa
Nasze umyte cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy pestki łyżką. Dodatkowo jeszcze zgarniamy trochę miąższu i odkładamy go na bok.
Kuskus przygotowujemy według przepisu. Szynkę czosnek i cebulkę kroimy w kostkę. Cebulkę z czosnkiem podsmażamy na oliwie i dodajemy szynkę z miąższem cukinii. Jak wszystko się ładnie podsmaży zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy kuskus, sok z cytryny, natkę i przyprawy. Napełnić farszem nasze wydrążone cukinie, posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25-30 min / w zależności od wielkości cukinii/
Pyszne….:)
Ja uwielbiam cukinie. Moje dzieci nie bardzo. Mysle ze ten przepis zaskoczy maluchy. Super pomysl ! Dzieki