Długo nie zastanawiając się nad wyborem dania do pierwszego wpisu, jednomyślnie zagłosowaliśmy za krewetkami w sosie sojowym z czosnkiem. Jest to jedna z naszych ulubionych potraw. Trzymamy ten przepis na specjalne okazje, aby móc się nim delektować w wyjątkowych chwilach. I oto ta chwila nadeszła!!! Zaczynamy naszą przygodę z blogowaniem!!!
Krewetki w sosie sojowym z czosnkiem to danie proste w wykonaniu, które da radość każdemu podniebieniu.
Składniki na 2 porcje:
- 250 g krewetek (ok. 20 sztuk)
- 4-7 łyżek sosu sojowego (jasnego)
- 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
Opcjonalnie można dodać jedną papryczkę chili.
Rozmrożone krewetki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą na około 2-3 minuty. Po wyjęciu z wody krewetki studzimy, następnie wrzucamy do naczynia dodając pozostałe składniki.
Krewetki powinny marynować się około 20 minut. W międzyczasie możemy przygotować sałatę. Nasza propozycja to:
Sałatka z serem feta i boczkiem
- Mieszanka sałat z rukolą
- Ser feta
- Pomidorki koktajlowe
- Boczek parzony pokrojony w cienkie paseczki, podsmażony na chrupko
- Pestki słonecznika
- Oraz sos na bazie majonezu, śmietany oraz czosnku
Wróćmy teraz do dania głównego. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy krewetki wraz z marynatą, podsmażamy aż nabiorą różowego koloru – zazwyczaj 2-3 minuty.
Nakładamy usmażone krewetki na talerz, dekorujemy naszą mieszanką sałat, i oto nasze danie jest już gotowe, pozostaje nam życzyć smacznego i do zobaczenia wkrótce.
ślinka kapie! super przepis! jutro biegnę po krewetki!!! 😀
Chyba zaczne jesc krewetki 😀 ale to wszystko apetycznie wyglada 🙂 czekam na wiecej przepisow 🙂 pozdrawiam 🙂
Przepis jest superowy!!! Mialam okazje sprobowac jak Madzia z Mackiem goscili nas u siebie. Jutro serwuje krewetki !!!!
Wygląda pysznie:) Dziękuję za przepis i trzymam kciuki za rzesze spragnionych Waszych kolejnych przepisów czytelników!
Uwielbiam twojego bloga jest rewelacyjny.Pozdrawiam
Dobrze napisane:)
Plus 5 dla autora